Biblija tvrdi da je dala tu priču koja objašnjava većinu naših pitanja. Ja ne govorim o religioznosti, o odlasku u crkvu i lijepom ponašanju. Ne o nekim samoprozvanim svecima i dogmama. Znam da je to ono na šta većina ljudi pomisli kada se sjeti Biblije. Ali to je pogrešno. Postoji nešto više. Mnogo više. I to više je ono za čim većina od nas čezne cijelog života. Priča. Ep. Nešto skriveno u drevnoj prošlosti. Nešto opasno što se sada otkriva. Nešto što u budućnosti čeka na nas, da ga otkrijemo. Neke ključne uloge za nas, da ih odigramo. Biblija govori da postoji Autor i da je on dobar, suština svega što je dobro i lijepo i istinito, jer je on izvor svih tih stvari. Govori nam da je on stavio težnje našeg srca u nas jer nas je stvorio da živimo u Priči. Upozorava nas da je istina uvijek u opasnosti da bude izvrnuta i korumpirana i ukradena od nas, jer postoji Zlikovac u Priči koji mrzi naša srca i želi da nas uništi. Poziva nas u Priču koja je istinitija i dublja od bilo koje druge, i uvjerava nas da ćemo pronaći smisao naših života.

Šta ako? Šta ako sve velike priče koje su vas ikada pokrenule, donijele radost i suze – šta ako vam one govore nešto o pravoj Priči u kojoj ste rođeni, o Epu u koji ste ubačeni? Mi nećemo početi shvatati naše živote, niti šta je to takozvano jevanđelje o kojem neki govore, dok ne shvatimo priču u kojoj smo pronašli sebe. Jer kada ste rođeni, rođeni ste u Ep koji se odigrava dugo vremena. To je Priča o ljepoti i intimnosti i avanturi, Priča o opasnosti i gubicima, heroizmu i izdaji.

„To je svijet magije i tajne, duboke tame i svjetlucavih zvijezda. To je svijet gdje se dešavaju strašne stvari, ali i predivne takođe. To je svijet gdje se dobro bori protiv zla, ljubav protiv mržnje, red protiv haosa, u velikoj borbi gdje je ponekad teško biti siguran ko pripada kojoj strani jer su pojave beskonačno prijevarne. Ipak, uprkos njegovoj konfuziji i divljaštvu, to je svijet gdje borba u konačnici ide prema dobru, gdje su sretno živjeli do kraja, i gdje na duge staze sve, i dobro i zlo, biva prepoznato po svom pravom imenu… To je bajka o jevanđelju s, naravno, jednom bitnom razliom u odnosu na sve ostale bajke, a to je da se za ovu tvrdi da je istinita, da se nije desila samo nekada davno, već da se nastavila dešavati otad i još uvijek se dešava.“ (Frederick Buechner, Govoreći istinu).

Trčim pred rudu. Vlastitim čitanjem sami je otkrijete. Tu priču. Za sebe.

(iz knjige Ep, John Eldrege)