blog "Duhovna misao"Kada ljubitelja Apple proizvoda ubacite u fMRI i pokažete mu slike Apple-a, aktiviraju se isti delovi mozga koji su povezani sa verskim uverenjima. Prema BBC tv emisiji, jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju, izjavio je da veliki brendovi eksploatišu i koriste delove mozga koji su povezani sa religijom. Ovo je trenutno veoma aktuelna tema, a tipičan primer kako mediji prenose rezultate istraživanja je recimo naslov na CNN-u „Apple aktivira religijske reakcije u mozgu fanova“.

Poređenje Apple-a i religije, i Stiva Džobsa i mesijanske figure, jednostavno je neodoljivo za medije.

Nije teško poverovati da ljubitelji ovog brenda zaista pokazuju neki vid religiozne naklonjenosti. Oni veličaju Apple, odbaciju bilo koji proizvod konkurencije, a svaki vid čak i najblaže objektivne kritike, proglašavaju za jeres.

Apple (niti bilo koji drugi brend) verovatno nije pronašao tajnu pritiskanja nekog religioznog dugmeta u mozgu. Ipak bi formiranje religioznih uverenja bilo teško postići samo inteligentnim marketingom.

Strategija koju ovaj brend koristi ponekad zaista liči na organizovanu religiju. Religiozno osećanje se često intenzivira onda kada postoji neprijatelj koji se može demonizovati. Fokusiranje na spoljnje pretnje i naglašavanje razlika, učvršćuje veru vernika. Već decenijama, Apple koristi ovu tehniku, a pravi vernici neumorno šire dalje poruku.

Ako još neki brend inspirisan ovim istraživanjem, pokuša da pronađe to religiozno dugme, verovatno će ostati razočaran.

Kako je Apple (a i još neki brendovi) uopšte dobio ovaj status? Oni pružaju jednu magičnu poruku: postoji nešto što potrošači žele da postanu- popularniji, više povezani, više u trendu, više kul; a ovi proizvodi daju upravo iluziju toga. Pa kada uporedite sa religijom koja isto tako pruža iluziju, obećava raj (ali ne još, već po našim pravilima), jasno je zašto su obe grupe tako duboko posvećene, emocionalno investirane i otporne na racionalne argumente.

Izvor: http://psihobrlog.wordpress.com/2011/05/23/apple-fanovi-religiozni-fanatici/