Bili smo upozoreni?! 2012

Još jedan film koji govori o uništenju svijet je iza nas. Već duže vrijeme Hollywood je jako zainteresovan za apokaliptične tematike koje su uveliko zastupljene u mnogim filmovima. Među režiserima i scenaristima se ističe Roland Emmerich koji nas je prije nekoliko godina (2004) „počastio“ takođe jednim djelom slične tematike The Day After Tommorow, a još ranije sa Independence Day (1996, ko bi rekao da je prošlo toliko vremena, zar ne?). U istom smjeru preživljavanja, samo je u pitanju jedno pleme (simbolika je jasna), je urađen i njegov prošli hit „10,000 BC.“
Dakle, radnja ovog filma je uveliko poznata i onima koji ga nisu gledali, zbog moćne industrije reklame. Ali ono što nekako posebno dolazi od izražaja u ovom filmu jeste njen naglasak na nemoćnosti vjere, dok nauka, novac i mala doza sreće uveliko pomažu u preživljavanju kraja svijeta. U tom pravcu ide i scena u kojoj čuvena slika iz sikstinske kapele u Rimu puca upravo na mjestu gdje se prsti Boga i Adama dodiruju. Saradnik Emericha na pisanju scenarija, Harald Kloser uspio ga je ubijediti da Ćaba u Meki ostane čitava (zbog straha od fetve). Kolosalna statua Isusa u Rio de Janieru nije bila te sreće: možda zbog pomisli da hrišćani ne bacaju kletve.
Takođe je zanimljiva scena u kojoj predsednik SAD (a čiji bi drugi?) crne boje kože (Danny Glover) citira Psalam 23 kao molitvu za svijet koji nestaje, ali prenos biva prekinut upravo u trenutku kada on izgovara: Gospod je past… (nastavak je: pastir moj). Negativan prikaz hrišćanske religije (ili bar njenog organizacijskog oblika) se vidi kroz isto takvu sliku katoličkog sveštenstva koji su jedini predstavnici hrišćanstva u filmu i koji umiru – tibetanski monah je među preživjelima.


Iako svaka religija, pa i hrišćanstvo, ima mnogo razloga za kritiku, čini se da je ovo nekako jednostrana kritika koja u potpunosti odbacuje vjeru kao pomoć u preživljavanju ne samo eshatološke apokalipse nego samim tim i bilo kojeg drugog problema u životu. Da li je time odbačena i sama ideja o Bogu, neka svako odgovori za sebe.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s